Skip to content
271218, Heerlen: thermenmuseum. Foto: Marcel van Hoorn.

Thermenmuseum

Heerlen (NL)

Het best bewaarde publieke badgebouw in Nederland

De Nachtwacht van de archeologie

25 april – 3 mei Romeinen week – ‘HET BADHUIS UITGELICHT’

Bezoek het oudste stenen gebouw van Nederland en betreed voor het eerst de opgraving!

Het oudste stenen gebouw van Nederland staat in Heerlen. Deze eer komt toe aan het plaatselijke Romeinse badhuis, zo bewijst grondig wetenschappelijk onderzoek. Het is gebouwd tussen 63 en 73 na chr. Daarnaast was de omliggende plaats van het badhuis, Coriovallum, belangrijker dan tot nu toe aangenomen. Deze en vele andere resultaten zijn nu aan het licht gekomen. Een historische mijlpaal, zegt de Rijksdienst van het Cultureel Erfgoed.

Het Romeinse badhuis in Heerlen, weliswaar gehavend, is het hart van het plaatselijke Thermenmuseum. Het is de afgelopen vier jaar minutieus onderzocht, net als talloze Romeinse vondsten rond het complex. Dat is gebeurd door een team van dertig wetenschappers uit Nederland, Duitsland, Frankrijk en België.  Dat komt in de Romeinse geschiedschrijving van Nederland zelden voor, aldus Thermenmuseum-conservator Karen Jeneson.

Uniek

Een aanstaande publicatie, Roman Bathing in Coriovallum, zal een vernieuwd historisch beeld presenteren van een plaats met een niet-geringe status. Het badhuis zelf, door militairen gebouwd in 63-73, werd mettertijd steeds imposanter. Op het hoogtepunt stond er een façade van maar liefst 48 meter met een hoogte van 8 tot 10 meter met een zwembad. Voor burgers en militairen uit de hele regio werd het een belangrijke ontmoetingsplaats. Tot nu toe werd gedacht dat het badhuis begin tweede eeuw was gebouwd, nu staat vast dat het in de eerste eeuw van onze jaartelling is gebouwd. Rond het jaar nul was er sowieso al bewoning.

En er is nog veel meer: het museum biedt onder meer een vaste expositie met een gevarieerde collectie gebruiksvoorwerpen uit de Romeinse tijd en allerlei wisselende exposities.

Hier ontdek je hoe het leven in Zuid-Limburg compleet veranderde door de komst van de Romeinen 2.000 jaar geleden. Veranderingen die anno 2019 nog steeds zichtbaar zijn in de omgeving en in de tradities. Een stuk cultuur, overgedragen van de Romeinen aan Heerlen en omgeving. Dompel je onder in de wereld van de Romeinen en bezoek de Nachtwacht van de Nederlandse archeologie!

Bezoek het Heerlens Romeins Badhuis en raak onder de indruk van de vindingrijkheid, kracht en slimheid van de Romeinen. Kom kijken! In de tijd van toen en nu! Tentoonstellingen & activiteiten 2020

  • Expositie Open & Bloot
  • Tentoonstelling Romeins Zuid-Limburg, het hele verhaal inclusief Romeinse schatkamer met unieke Romeinse voorwerpen. De presentatie ‘Een Nieuw Licht’ werpt een nieuwe blik op het rijksmonument en ontdek het resultaat van de restauratie.
  • Guide ID tour, laat je door Amaka meenemen naar Coriovallum, de Romeinse stad die onder Heerlen ligt.
  • Presentatie: Een nieuw licht
  • 4 oktober Romeins festival + Expo opening!

  We nodigen je uit om een nieuwe blik te werpen op het rijksmonument. Dwaal door de restanten van de Romeinen en ontdek de schat van Heerlen. Kom snel eens kijken!

Kijk op de www.thermenmuseum.nl voor meer informatie!    

In dit museum

Info

Coriovallumstraat 9
6411 CA Heerlen
Nederland

www.thermenmuseum.nl

Dinsdag t/m vrijdag: 10-17 uur
Zaterdag: 10-17 uur
Zondag: 12-17 uur
Maandag gesloten

++ vanaf oktober 2022 wegens verbouwing gesloten ++

  • Naslagbibliotheek
  • Museumtuin
  • Rolstoeltoegankelijk