Skip to content
DSC_0158

Stadtmuseum

Düren (D)

Expositie rond geschiedenis en samenleving van Düren

Het Stadtmuseum Düren ontstond uit een burgerinitiatief met als doelstelling het doen van historisch onderzoek en het tentoonstellen van de stadsgeschiedenis. Ook actuele thema’s komen daarbij aan bod.

Het nog jonge Stadtmuseum Düren gaat in wisselende tentoonstellingen op zoek naar de rijke geschiedenis van de stad en haar inwoners, tot in onze tijd. Tal van modellen, voorwerpen en foto’s vormen de getuigenissen van de boeiendste periodes in de ontwikkeling van de stad, van de Frankische keizerpalts tot aan de 21e eeuw. Naast een chronologische weergave van de verschillende epochen staan ook maatschappelijke onderwerpen centraal. Een multimediaal aanbod rondt de tentoonstelling af. Themarondleidingen zijn er op aanvraag voor groepen in elke leeftijd (scholen kosteloos). Het HistoLab is een deel van het museum waar educatieve arbeid met kinderen plaatsvindt. Die mogen daar letterlijk alles oppakken en uitproberen. Ook voor kleuters heeft het museum een passend aanbod. Verder nodigen gratis te downloaden geocaching-touren ertoe uit om een stadswijk eens vanuit een heel ander perspectief te leren kennen. Stamboomonderzoekers kunnen elke eerste zondag van de maand kosteloos advies inwinnen bij de WGfF. Een gratis publieke rondleiding door de actuele tentoonstellingen biedt zijn bezoeker de mogelijkheid een diepgaande blik in de bewogen geschiedenis van de stad te werpen.

Herdenkingsruimte 16 november 1944

In de middag van 16 november 1944 verwoestte de Royal Air Force in het kader van de operatie Queen de stad Düren. In minder dan een half uur tijd maakte een luchtbombardement de stad met de grond gelijk. Officieel kwamen daarbij 3.126 mensen om het leven en werd meer dan 90% van de binnenstad verwoest. Deze 16e november 1944 betekend het voorlopige einde van een ooit zo trotse stad. Ter nagedachtenis aan deze belangrijke gebeurtenis in de jongste geschiedenis van Düren is een kleine tentoonstellingsruimte als permanente herdenkingsruimte ingericht. Foto- en filmmateriaal, maar ook omvangrijke ooggetuigenverslagen documenteren de gebeurtenissen rond om de verwoesting van de stad.

Ook in dit museum

Info

Arnoldsweilerstraße 38
52351 Düren
Duitsland Tel.:

+49 2421 1215925

www.stadtmuseumdueren.de

Zondag: 11-17 uur en op afspraak

  • Parkeerplaatsen bij het museum
  • Rolstoeltoegankelijk (expositie)