16_foto_vieille_montagne

Museum Vieille Montagne

Kelmis (B)

Neutral-Moresnet: van Altenberg tot Zink

Laat u verassen door de curieuze geschiedenis van Neutraal-Moresnet, die herleeft op de plek waar die ooit geschreven werd. Van Altenberg tot Zink interactief, spannend en voor jong en oud.

Het vroegere directiegebouw van de NV Vieille-Montagne voor het agentschap Moresnet (1910) getuigt op indrukwekkende wijze van een bijzondere geschiedenis. Al in de middeleeuwen werd op de Altenberg in Kelmis galmei voor de productie van messing gewonnen. Met de productie van zink door de NV Vieille-Montagne echter kreeg het gebied rond Kelmis heuse industriële dimensies. De strijd om de felbegeerde bodemschatten zorgde ervoor dat er onder de naam Neutral-Moresnet een uniek politiek en sociaal construct ontstond.

Begeleid door audioguides reist u op de twee verdiepingen van het museum terug in de tijd. U gaat de mensen ontmoeten die met hun handelen dit stuk geschiedenis hebben vormgegeven. Laat u meeslepen door deze internationale industrie-saga en de unieke geschiedenis van Neutral-Moresnet, een stuk “niemandsland” dat het midden hield tussen een smokkelaarsnest, een mijnbouwcentrum en een Esperanto-utopie.

Het museum neemt u niet alleen mee op tijdreis door de geschiedenis, maar laat u ook met het materiaal zink als massaproduct van de 19e eeuw kennismaken, net als met de mijnbouw en de fascinerende wereld van de mineralen.

In dit museum
Permanente exposities

Info

Lütticher Straße 278
4720 Kelmis
België

Tel.: +32 87 657504

www.mvm-kelmis.be

Woensdag t/m zaterdag: 10-17 uur
1e en 3e zondag van de maand: 10-17 uur
Maandag, dinsdag, 26 dec 2019, 20 feb 2020 en feestdagen (B) gesloten

  • Parkeerplaatsen
  • Museumshop
  • Audioguide
  • Rolstoeltoegankelijk