Skip to content
01_foto_begas

Begas Haus – Museum für Kunst und Regionalgeschichte

Heinsberg (D)

Kunst- en streekgeschiedenis

In een boeiende rondgang door het museum worden twee thema’s opgepakt. Schilderijen en beeldhouwwerken uit vier generaties van de kunstenaarsfamilie Begas worden met hoogtepunten uit de streekgeschiedenis verbonden.

In een boeiende rondgang door het museum worden twee thema’s opgepakt. Schilderijen en beeldhouwwerken uit vier generaties van de kunstenaarsfamilie Begas worden met hoogtepunten uit de streekgeschiedenis verbonden. Het BEGAS HAUS zet de afwisselingsrijke receptiegeschiedenis van de kunstenaarsdynastie Begas op een voor Duitsland unieke manier in zijn thematische rondgang centraal. Een eeuw lang drukte deze familie van beeldhouwers en schilders haar stempel op de Duitse kunstgeschiedenis, van de Verlichting, via romantiek en Biedermeiertijd tot aan de monumentaal-cultuur van de Gründerzeit. In Heinsberg zijn voor het eerst meesterwerken uit schilderkunst, beeldhouwerij en grafische kunst bijeengebracht. De permanente tentoonstelling belicht leven en werk van de kunstenaarsfamilie, die met “stamvader” Carl Joseph Begas sr. haar wortels in Heinsberg heeft en het in Berlijn tot internationale faam bracht.

Het tweede oogmerk van dit museumconcept ligt op thema’s uit de streekgeschiedenis. In de streekhistorische afdeling bevinden zich tal van unieke historische voorwerpen en documenten, kostbare christelijke kunstschatten en uitzonderlijke meubelstukken uit verschillende epochen, van de middeleeuwen tot aan de Biedermeiertijd. Ze schetsen een beeld van de bewogen geschiedenis van deze cultuurzwangere streek tussen Rijn en Maas.

In dit museum

Info

Hochstraße 21
52525 Heinsberg
Duitsland

Tel.: +49 2452 977690

www.begas-haus.de

Dinsdag t/m zaterdag: 14-17 uur
Zondag: 11-17 uur Maandag gesloten

  • Rolstoeltoegankelijk
  • oplaadpunt e-bikes
  • café Samocca