Skip to content

Het stadsmuseum Düren brengt een nieuwe tentoonstelling waarin alles om de geschiedenis van de horeca en het brouwersgilde in Düren draait. De nadruk ligt daarbij op de periode tussen het einde van de 19e eeuw en de late 50er jaren van de 20e eeuw.  

Al eeuwenlang ontvangen de horecaondernemers van Düren de bezoekers van onze stad. Niet alleen bieden ze reizigers een (tijdelijke) verblijf en vormen ze een ontmoetingsplaats voor de inwoners van de stad, maar ook zijn ze onontbeerlijk binnen het verenigingsleven. Ze bieden plaats voor uitwisseling of voor het tentoonstellen van curiosa en er worden concerten en theatervoorstellingen gegeven. Zowel vroeger als nu vormt de horeca een onderdeel van de stadscultuur, brengt hij een stuk tijdgeest tot uitdrukking en drukt zo gezien niet alleen zijn stempel op het leven in de stad, maar ook op de beleving van zijn gasten van buitenaf. Zouden de muren kunnen spreken, dan zouden ze vast en zeker de een of andere spannende anekdote kunnen vertellen …

Historie

Event details

  • Stadtmuseum Düren
  • 19.09.2021
  • 11:00 bis 17:00

Contact event manager

1 2 3 4

Met het project “New Horizons. Düren’s vrouwelijke migranten vertellen hun verhaal” slaat het Stadtmuseum Düren een nieuwe weg in. Voor het eerst wordt er een actueel onderwerp opgepakt. In totaal 22 vrouwelijke migranten uit een groot aantal verschillende landen hebben hun verhaal verteld. Een aantal jonge inwoonsters van Düren hebben deze vrouwen interviews afgenomen en kwamen daarbij meer over hun persoonlijke belevenissen te weten. Deze verhalen spelen een centraal rol in de tentoonstelling. De getoonde objecten zijn persoonlijke bezittingen van de deelneemsters, die zij voor de duur van de tentoonstelling aan het Stadsmuseum ter beschikking hebben gesteld. Daarbij gaat het om kleding, boeken, serviesgoed en zelfs om aarde uit het thuisland.

De tentoonstelling is thematisch ingedeeld. Naast “Verlangen”, “Taal” en “Tradities” werden ook de thema’s “Vlucht”, “Hoop”, “Dagelijks Leven” en “Cultuurschok” aan de orde gesteld. Wat missen onze deelneemsters uit hun land van herkomst? Voor de één speelt sneeuw een grote rol, voor de ander de oude huizen in Italië met hun bijzondere charme. De eigen begrafenis en de kwestie rond het dubbele staatsburgerschap houden deze vrouwen net zo bezig als de cultuurschok die ze bij aankomst in Duitsland en in Düren hebben ervaren.

Een kort filmpje met begroetingen in de betreffende landstaal en korte audiofragmenten van de deelnemende vrouwen zelf doet de bezoeker daarbij niet alleen even stilstaan, maar levert ook een bijdrage aan het zeer persoonlijke karakter van de tentoonstelling.

Ook in dit museum
Historie

Event details

  • Stadtmuseum Düren
  • 19.09.2021
  • 11:00 bis 17:00

Contact event manager

1 2 3 4