Skip to content

Wie kent die situatie niet? Je staat onder de douche en wast je haren. Opeens komt er shampoo in je ogen. Als volwassene is dat al vervelend, maar voor kinderen zijn het branderige gevoel en de tranen in de ogen een echte plaag.

De cosmetica-industrie doet al tientallen jaren haar best om haar productpalet verder te verbeteren en uit te breiden. Waar aan het einde van de vorige eeuw nog baby’s en kinderen werden ingezet om volwassenen te overtuigen van het buitengewoon milde karakter van producten, werden er tegelijkertijd meer en meer speciale producten voor kinderen ontwikkeld.

Met de nadruk op baby’s en kinderen geeft de tentoonstelling een beeld van de ontwikkelingen in de lichaamsverzorging vanaf het einde van de 19e eeuw tot heden. Een groot aantal reclameaffiches en andere tentoonstellingsstukken laat zien hoe de reclamewereld en de cosmetica-industrie bij consumenten behoeftes opwekken en zich daarbij ook in de 21e eeuw van achterhaalde rollenpatronen bedienen.

Ook in dit museum
Historie

Event details

 • Römertherme
 • 06.01.2021
 • 10:00 bis 17:00

Contact event manager

1 2 3 4

Edelstenen fascineren ons mensen al duizenden jaren lang. Zo werden er 4.000 jaar geleden in de Babylonische tijd al scènes uit de wereld van de goden en koningen in edelstenen gesneden. Ook de Hethieten, Assyriërs, Egyptenaren en Myceners beheersten de steensnijkunst. In de loop der eeuwen verbreedde zich het scala aan onderwerpen en werden er behalve sacrale ook profane motieven afgebeeld. In het Romeinse Rijk bleef de vraag naar edelstenen onverminderd hoog. Ze kwamen er in alle vormen voor, van zegelringen tot edelstenen die er puur alleen toe dienden om het menselijk lichaam te versieren. De thema’s van de afbeeldingen op deze edelstenen liepen zeer uiteen, maar dat gold al evenzeer voor de technische kwaliteit van hun verwerking. Als het budget te klein was voor een edelsteen of halfedelsteen, werd er een in glas gegoten object gekocht. De kleur en de vorm van edelstenen en halfedelstenen werden daarbij zo goed nagebootst dat het verschil voor de leek nauwelijks zichtbaar was. Edelstenen werden in het Romeinse Rijk ook voor propagandadoeleinden gebruikt. Zo bestaan er grote, prachtvolle edelstenen die heerserfamilies te midden van goden afbeelden. Ze moesten de aanspraak van deze heerserfamilies op de macht benadrukken en deze consolideren. Ook werd zo de onderlinge verbondenheid van de dynastie bezworen. Tot op de dag van vandaag is niet in detail bekend welke techniek werd gebruikt om deze grote en uiterst zeldzame en daarmee zeer waardevolle edelstenen te verwerken.

Gerhard Schmidt uit Idar-Oberstein onderzocht dit kostbare genre binnen de Romeinse hofkunst aan de hand van originele exemplaren, die over de hele wereld verspreid raakten. Als professioneel gemmoloog deed hij experimenteel onderzoek naar de productietechniek. Behalve originele Romeinse edelstenen uit de huiselijke omgeving zijn er ook replica’s van prachtige oude cameeën te zien. Zo krijgen we een overzicht dat met alleen originelen zo niet mogelijk zou zijn geweest.

Ook in dit museum
Historie

Event details

 • Römertherme
 • 10.07.2020
 • 10:00 bis 17:00

Contact event manager

1 2 3 4

Het Romeinse badhuis Zülpich – Museum voor badcultuur heeft onder de titel “En Zöllechs ahle Muure” van 5 juli t/m 31 december 2020 een extra thematentoonstelling in het museumaanbod opgenomen. U kunt deze als onderdeel van de permanente tentoonstelling zonder aanvullend toegangsbewijs bezoeken!

In de voordrachtzaal van het museum presenteert Larina Brüggen M.A. haar concept voor de stadsuitbreiding van Zülpich, dat zij in het kader van haar masterscriptie architectuur aan de hand van plannen en modellen heeft ontwikkeld. Met de historische ontwikkeling van de stad en een analyse van de actuele situatie als uitgangspunt ontwierp ze een innovatieve structuur voor een stadsuitbreiding met nieuwe, autovrije woonwijken en een eigen bouwverordening. Daaraan aansluitend presenteert ze eveneens een mobiliteitsconcept, dat tot doel heeft de binnenstad te revitaliseren en het toerisme te stimuleren, maar dat evenzeer prioriteit bij de veiligheid van fietsers en voetgangers legt.

Außerdem in diesem Museum
Historie

Event details

 • Römertherme
 • 05.07.2020
 • 10:00 bis 17:00

Contact event manager

1 2 3 4

De architectuur van kuurhuizen en zwembaden aan het begin van de 20e eeuw kent vele facetten. Al vanaf het midden van de 19e eeuw worden er volksbaden met zwemhallen gebouwd, teneinde het zwemmen als volkssport te stimuleren. Met zwembaden, maar ook met de openstelling van de faciliteiten het gehele jaar door breiden ook de kuurhuizen hun aanbod uit. Als aan het begin van de 20e eeuw architectuurstromingen zoals Bauhaus en het Nieuwe Bouwen opkomen, hebben die echter nauwelijks invloed op de nieuwbouw en uitbreiding van volksbaden, zwembaden en kuurhuizen. Volksbaden met ligbaden, kapsalons en andere faciliteiten worden met zwembaden uitgebreid of die worden direct bij de bouw mee ingepland. In kuuroorden ontstaat er ook een stijgende behoefte aan zwembaden, maar er worden nog steeds ook andere gebouwen in de meest uiteenlopende stijlen gebouwd.

De tentoonstelling en de lezing bieden een klein overzicht van de nieuwbouw van zwem- en volksbaden, maar ook in kuuroorden tussen 1893 en 1934.

Ook in dit museum
Historie

Event details

 • Römertherme
 • 06.09.2019
 • 10:00 bis 18:00

Contact event manager

1 2 3 4