Skip to content

Of het nu om een tabakspijp, grammofoonplaten of een smartphone gaat, het zijn consumptiegoederen die we allemaal kennen, bezitten of menen te moeten bezitten. Ieder tijdperk kent zijn eigen dingen die als “must have” golden.

De tentoonstelling belicht aan de hand van 400 tentoonstellingsstukken de menselijke consumptiepatronen vanaf het pre-industriële tijdperk tot op de dag van vandaag en werpt vragen voor de toekomst op. De bezoeker wordt ook uitgenodigd het eigen consumptiegedrag kritisch onder de loep te nemen. Bestaat het moderne leven alleen uit consumeren? Hoe willen en kunnen we duurzaam consumeren? Wat kunnen we leren van de mensen 200 jaar geleden? De tentoonstelling is niet alleen voor iedereen die zijn hart al eens aan iets bijzonders heeft verpand, maar ook voor bezoekers die zich kritisch met het thema consumptie bezig willen houden.

Ook in dit museum
Natur & Technik

Event details

  • LVR-Industriemuseum
  • 03.12.2022
  • 10:00 bis 18:00

Contact event manager

1 2 3 4

In den vergangenen 300 Jahren waren Aachen, Eupen, Euskirchen, Monschau, Vaals und Verviers zutiefst von Wolltuchproduktion geprägt. Bereits seit dem 18. Jahrhundert gab es in der Region, die heute als Euregio Maas-Rhein zusammenarbeitet, eng verknüpfte wirtschaftliche Aktivitäten. Die Know How, das Kapital und die Fachleute zur Wolltuchherstellung kannten keine Grenzen.

Heute gibt es in der Dreiländerregion kaum noch Tuchproduktion, doch zahlreiche Bauten, Denkmale und Museen dokumentieren noch deren Geschichte. Der Fotograf Willi Filz hat  die herausragenden Zeugnisse der Wolltuchtuchgeschichte liebevoll ins Licht gesetzt. Auf der der Basis dieser Fotodokumentation hat die Arbeitsgruppe Wollroute Euregio Maas-Rhein eine Fotoausstellung entwickelt, die die architektonischen und musealen Schätze der großen Ära der Wolle in der Region in faszinierenden Bildern vorstellt.

Die Foto-Dokumentation und die Ausstellung  wurden gefördert durch das Ministerium für Heimat, Kommunales, Bau und Gleichstellung des Landes Nordrhein-Westfalen und die Provinz Lüttich.

Außerdem in diesem Museum
Natur & Technik

Event details

  • LVR-Industriemuseum
  • 25.01.2020
  • 10:00 bis 17:00

Contact event manager

1 2 3 4

Inmiddels ruim 50 jaar geleden beleefde de Duitse bondsrepubliek de grootste maatschappelijke en culturele omwenteling sinds haar oprichting. De zich in 1968 toespitsende studentenrellen vormden het hoogtepunt van deze ontwikkeling. De tentoonstelling laat zien hoe zich de mode in de 60’er en aan het begin van de 70’er jaren van de vorige eeuw veranderde. Maatschappelijke normen werden losser, het idee van een vrije, individuele leefwijze ontstond en een nieuw levensgevoel leek baan te breken. In plaats van damesachtige elegantie en haute couture kwamen nu minirok en maxijurk, hotpants en soulbroek in de mode, net als de moongirl- en hippielook, met op het hoofd een asymmetrische korte coupe of juist wilde manen. De jeugd werd het nieuwe boegbeeld. De “It-girls” waren modellen zoals Twiggy met haar kinderlijke, meisjesachtige voorkomen. Populaire bands en musici drukten als nooit tevoren hun stempel op de mode, de Beatles, de Rolling Stones en Jimi Hendrix voorop. Inspiratie vond de mode ook in de moderne kunst, de popart en de opart. Bovendien werd kleding nu ook als politiek signaal gedragen. Op een oppervlakte van 500 m² worden meer dan 500 originele kledingstukken en modeaccessoires tentoongesteld. Aangevuld met heel veel foto- en filmmateriaal uit die tijd en met interactieve geurpunten komen de bewogen jaren 60 tussen protestbewegingen, Swinging London en flowerpower weer helemaal tot leven.

Ook in dit museum
Natur & Technik

Event details

  • LVR-Industriemuseum
  • 21.07.2021
  • 10:00 bis 18:00

Contact event manager

1 2 3 4