Skip to content

De Roemeense kunstenaar Dan Perjovschi (geb. 1961) stelt momenteel niet alleen zijn werk ten toon in de expositie “Drawing the World” in het Ludwig Forum in Aken, maar manifesteert zich ook met twee werken in de openbare ruimte. Tekeningen van zijn hand zijn te zien aan de glasgevel van het Centre Charlemagne aan het Katschhof en in de raampartij van de loggia van het Ludwig Forum. Beide tekeningen zijn tot en met de laatste dag van de tentoonstelling op 6 juni 2021 te zien, ook wanneer het museum vanwege coronamaatregelen gesloten is.

Perjovschi’s tekeningen nemen op humoristische en spitse wijze de actuele gebeurtenissen van coronacrisis tot klimaatverandering kritisch op de korrel. Zijn sober ogende lijntekeningen weten de vinger in de wonden van onze samenleving te leggen.

Ook in dit museum
09.03.2021 – 06.06.2021
Kunst

Event details

 • Ludwig Forum
 • 18.05.2021
 • 10:00 bis 17:00

Contact event manager

1 2 3 4

Dan Perjovschi (geb. 1961 in Sibiu, Roemenië) is een van de belangrijkste kunstenaars binnen de kring van Roemeense kunstenaars die zich heel nadrukkelijk met wereldwijde sociaal-politieke en culturele thema’s bezighoudt. Bekend door zijn markante beeldspraak met pictogrammen en woordspelingen, ontwikkelde hij zich in de 90er jaren tot een internationaal gerenommeerd kunstenaar, wiens werken op de Biënnale in Venetië en in musea als het Tate Modern in Londen, het Museum of Modern Art in New York en het Centre Pompidou in Parijs te zien waren.

De tentoonstelling Drawing the World in het Ludwig Forum Aachen toont een representatieve uitsnede van het oeuvre dat hij heeft neergezet in de 35 jaar die hij nu alweer als kunstenaar actief is. Daaronder bevinden zich niet alleen zeldzame, vroege werken zoals Urzeala uit 1986/1988, maar ook kleine fotoseries van zijn performances in Oradea, waar hij tussen 1985 en 1990 leefde.

In dit Museum
Kunst

Event details

 • Ludwig Forum
 • 13.04.2021
 • 10:00 bis 17:00

Contact event manager

1 2 3 4

De natuur wordt steeds opnieuw als onderwerp van kunst gethematiseerd. In deze collectietentoonstelling vinden we een breed spectrum aan natuur terug. Met kunstenaars als Robert Smithson, Hamish Fulton, Richard Long en Michael Heizer ontstond in de geest van de performance art en concept art uit de 60er jaren van de vorige eeuw een geheel nieuwe figuratieve relatie tussen kunstwerk en natuur. Die wordt niet langer afgebeeld, zoals in de landschapsschilderkunst of de fotografie, maar wordt door het kunstwerk nieuw gecreëerd. Op het snijvlak van land art, performance art en concept art houden tal van documentaire werken zich bezig met het verlangen naar de natuur als een nader te verkennen plek. Daarbij komen motieven uit de romantiek terug, zoals bij het uit Aken afkomstige kunstenaarsduo Barbara en Michael Leisgen of de Britse kunstenaar Hamish Fulton, die het verlaten landschap vooral als landschap van de ziel thematiseren. In de tentoonstelling staat de figuratieve kunst weliswaar centraal, maar als tegenhanger zijn er ook abstracte werken van Gerhard Richter, Lee Lozano, Klaus Rinke, Robert Morris en Ron Cooper te zien. Ze hebben natuurverschijnselen als onderwerp, die speels en concreet met wetenschappelijke, mathematische precisie natuur thematiseren, of afgelegen kosmische werelden, zoals in het werk van Nancy Graves.

Ook in dit museum
Kunst

Event details

 • Ludwig Forum
 • 10.07.2020
 • 10:00 bis 17:00

Contact event manager

1 2 3 4

De collectie van Peter en Irene Ludwig is een van de grootste en beduidendste kunstcollecties ter wereld. Het Ludwig Forum Aken herbergt meer dan 3.000 werken uit deze collectie, waaronder veel werken die in geen enkel kunsthistorisch overzicht ontbreken en daarmee tot het werelderfgoed van de 20e-eeuwse kunst behoren. Niet alleen de hyperrealistische sculptuur “Supermarket Lady” van Duane Hanson, maar ook sleutelwerken van popart-iconen Andy Warhol en Roy Lichtenstein en de centrale avant-gardisten Robert Rauschenberg en Jasper John vormen de kern van de collectie. Al tijdens hun eerste reis naar New York in 1967 ontwikkelde het verzamelaarsechtpaar een niet te stuiten belangstelling voor Amerikaanse kunst. De Ludwigs waren op zoek naar een wereldomspannend begrip van kunst, een eigen wereld als tegenhanger van de samenleving en de heersende politiek, om daarmee het levensgevoel van die tijd tot uitdrukking te brengen. Dat daarbij de figuratieve schilder- en beeldhouwkunst hun bijzondere aandacht genoot, vindt zijn weerslag in deze tentoonstelling met ongeveer 30 belangrijke werken uit de popart en het hyperrealisme.

Ook in dit museum
Kunst

Event details

 • Ludwig Forum
 • 10.07.2020
 • 10:00 bis 17:00

Contact event manager

1 2 3 4

14.03.20–13.09.20

Das titelgebende Werk Blumensprengungen von Annette Wehrmann steht stellvertretend für die feministische Aufbruchsstimmung der frühen 1970er-Jahre. Die noch junge Frauenbewegung inspirierte die Kunstwelt, Künstlerinnen traten selbstbewusst auf und reklamierten auf allen Feldern der Kunst Gleichberechtigung: Sie schufen Großskulpturen, inszenierten ihre nackten Körper in Videos und Performances und provozierten mit Aktionen im öffentlichen Raum.

Zeitgleich, 1970, eröffnete das Aachener Sammlerpaar Peter und Irene Ludwig mit der Neuen Galerie das erste öffentliche Museum für Gegenwartskunst in der Bundesrepublik Deutschland. Den visionären Blick auf die globale Moderne gerichtet, erschlossen sie nach und nach die weißen Flecken der Weltkunst-Landkarte. Künstlerinnen begegneten sie – anders als andere Privatsammler – mit der gleichen Wertschätzung, wie ihren männlichen Kollegen. Der Anteil von Künstlerinnen der Sammlung war daher von Beginn an beachtlich. Im Umfeld aktueller Projekte zur Rezeption von
Künstlerinnen, haben es sich die Kuratorinnen erstmals zur Aufgabe gemacht, den Fokus ausschließlich auf weibliche Positionen der Sammlung zu legen.

Mit großzügier Unterstützung der Peter und Irene Ludwig Stiftung
Kuratiert von Annette Lagler und Myriam Kroll
Kuratorische Assistenz: Marie Gentges

Kunst

Event details

 • Ludwig Forum
 • 05.05.2020
 • 10:00 bis 17:00

Contact event manager

1 2 3 4

Blumensprengung, het werk van Annette Wehrmann waaraan deze tentoonstelling haar titel ontleent, kan worden geassocieerd met de tijdgeest aan het begin van de jaren zeventig. De opkomende vrouwenbeweging inspireerde ook de kunstwereld in die tijd. Vrouwelijke kunstenaars legden hun bescheiden rol af en eisten op alle gebieden van de kunst hetzelfde respect op dat hun mannelijke collega’s genoten. Ze schiepen grote sculpturen, ensceneerden hun naakte lichamen in video’s en performances en traden met provocante, politiserende acties in de openbaarheid. Tegelijkertijd maakten feministische kunsttheoretici de weg vrij voor een opwaardering van de artistieke prestaties van vrouwen.
In 1970 werd ook de Neue Galerie – Sammlung Ludwig opgericht. Met deze voorloper van het Ludwig Forum for International Art verwierf een van ‘s werelds belangrijkste verzamelingen van hedendaagse kunst – die van het verzamelaarsechtpaar Peter en Irene Ludwig – zich een vaste plek in Aken. Wij grijpen dit jubileum aan voor een herwaardering van onze collectie en richten ons met een honderdtal werken voor het eerst uitsluitend op vrouwelijke kunstenaars.

Ook in dit museum
Kunst

Event details

 • Ludwig Forum
 • 23.08.2020
 • 10:00 bis 17:00

Contact event manager

1 2 3 4

Al in de vroege videokunst werden er uiteenlopende objecten gezocht of gevonden, om die vóór en met behulp van de camera te beschrijven, te onderzoeken of met ze te interageren. De ene keer gaat het daarbij om de verhouding tussen subject en object, de andere om die tussen kunstwerk en gebruiksvoorwerp. In 1970 en 1971 produceerde John Baldessari voor de inmiddels legendarische videogalerie van cameraman en galeriehouder Gerry Schumm in Düsseldorf het videoproject Folding Hat. Daarover zegt hij: “Ik heb aan vluchtigheid gedacht, veranderbaarheid, aan mode en daaraan dat de indeling in gebruiksvoorwerpen en kunstobjecten een kwestie van intentie is.” Hoe dan ook, veel kunstenaars zijn gefascineerd door de technische mogelijkheid om objecten in hun tijdruimtelijkheid te definiëren, vast te leggen en te veranderen, alsook met andere dingen en gedachten te kunnen verbinden. Zo stonden de pioniers van de videokunst aan de wieg van de videografische readymade.

Ook in dit museum
Kunst

Event details

 • Ludwig Forum
 • 22.07.2020
 • 10:00 bis 17:00

Contact event manager

1 2 3 4

Wat betekent het om mens te zijn in het digitale tijdperk? De optimalisering en manipulatie van het lichaam door middel van technische en medische ingrepen roept vragen rond de menselijke identiteit op. Louisa Clement gaat in haar kunst op zoek naar antwoorden. Haar fotografieën, video’s, installaties, sculpturen en virtual-reality-werken reflecteren onze dagelijkse werkelijkheid op een manier die ons tegelijkertijd verleidt en met onmetelijke dieptes confronteert. Het lichaam zelf staat meestal in het middelpunt – gefragmenteerd, geanonimiseerd en vervreemd wordt het tot zinbeeld van “de nieuwe mens” in een digitale leefomgeving. Het werk van Clement beweegt zich in een spannende wisselwerking tussen virtualiteit en realiteit, tussen abstinentie en presentie.

Louisa Clement (Bonn, 1987) sloot in 2015 haar studie aan de kunstacademie in Düsseldorf bij Andreas Gursky af. Ze kan inmiddels op tal van exposities in gerenommeerde musea en galerieën terugkijken, zowel individueel als in groepsverband. De tentoonstelling werd door het Sprengel Museum Hannover in samenwerking met het Ludwig Forum Aachen geconcipieerd en is met 130 werken haar eerste museale overzichtstentoonstelling.

Ook in dit museum
06.09.19 – 10.11.19
Kunst

Event details

 • Ludwig Forum
 • 27.09.2019
 • 10:00 bis 17:00

Contact event manager

1 2 3 4

AIS³ is een licht- en klanklaboratorium van de conceptkunstenaar, componist en schaduwkunstonderzoeker Tim Otto Roth, dat zijn bezoekers tot diep in het universum meevoert.

De bezoeker treedt binnen in een donkere, met klanken gevulde ruimte. Ze breken als een zacht ruisen van de zee tegen de wanden van de ruimte, dan weer bewegen ze zich als losse klanken door de installatie, waarin tot slot een doordringend ruisen aanzwelt dat zachtjes weer wegebt. Ondanks de verschillende toonhoogtes en volumes, die ook door middel van de kleuren van de luidsprekers worden aangegeven, vult de ruimte zich met een meditatieve rust. Geheel omgeven door het klanklandschap ondergaat de bezoeker een onvergelijkbare lichamelijke sensatie.

Deze fascinerende klanksculptuur opent ons een nieuwe wegen naar een natuurkundig fenomeen. De ruimte vullende installatie bestaat uit 444 geïllumineerde luidsprekers, die door Roth zelf ontwikkeld en samen met astrodeeltjesfysici van de RWTH Aken gebouwd werden. Met zijn afmetingen is de installatie als het ware een verkleinde versie van de neutrinodetector IceCube, die met het oog niet waarneembare, door “spookdeeltjes” (neutrino’s) veroorzaakte lichtflitsen diep in de dikke ijslagen van de zuidpool meet.

Ook in dit museum
27.09.19 – 26.01.20
Kunst

Event details

 • Ludwig Forum
 • 06.09.2019
 • 10:00 bis 17:00

Contact event manager

1 2 3 4