Skip to content

In de expositie is te zien hoe de verstandhouding tussen kunst en natuur in schilderkunst en fotografie wordt gereflecteerd. De rondgang verloopt van het bos en het daarmee verbonden verlangen naar ongerepte natuur via moestuinen en vrijetijdsparken tot aan de elementen, met in de 21e eeuw de mens als vijfde element. De laatste zaal is gewijd aan de in de 70er jaren van de 20e eeuw beginnende »Difesa della Natura« (Verdediging van de Natuur, Joseph Beuys). Daar ligt ook de overgang naar andere projecten, die in het verdere verloop van de expositie in het buitengedeelte van het kunsthuis zullen ontstaan. In de tuin van het kunsthuis nu al te zien is een begaanbare sculptuur van Martin Pfeifle.

Ook in dit museum
15.03.2020 – 28.02.2021
Kunst

Event details

 • Kunsthaus NRW
 • 25.02.2021
 • 12:00 bis 18:00

Contact event manager

1 2 3 4

– met kunstinterventies van Elmar Hermann en Martin Pfeifle

In het depot van het Kunsthaus vormen kunstwerken de dagelijks bezigheid. Hier worden ze onderzocht, gedocumenteerd, verpakt en uitgeleend. Op afspraak kunt u niet alleen het nieuwe depot voor beeldhouwwerken, maar ook andere depots bezoeken, waarin verschillende topstukken uit de figuratieve schilderkunst en fotografieën uit de Düsseldorfer School zijn opgeslagen.

Ook in dit museum
15.03.2020 – 28.02.2021
Kunst

Event details

 • Kunsthaus NRW
 • 23.08.2020
 • 12:00 bis 18:00

Contact event manager

1 2 3 4

– met kunstinterventies van Tim Berresheim en Julia Bünnagel Structuren, patronen, lijnen, rechthoeken en hun compositie blijven thema in de tentoonstellingsruimtes in de noordvleugel van het Kunsthaus. Behalve belangrijke werken uit de collectie, onder andere van Ernst Wilhelm Nay en Gerhard Hoehme, zijn er ook nieuwe aankopen en werken in permanente bruikleen te zien, zoals een werk van Imi Knoebel dat zich in groot formaat met de structuren van informele schilderkunst bezighoudt. Interventies van Tim Berresheim en Julia Bünnagel laten zien hoe hedendaagse abstracte kunst eruit kan zien. Zo deed Bünnagel in 2019 een gesubsidieerde aankoop van een abstracte sound-installatie en kocht Berresheim een serie abstracte kunstwerken die op de computer werden gemaakt. Werken die laten zien hoe de nieuwe digitale media de abstracte vormgeving veranderen.

Ook in dit museum
Kunst

Event details

 • Kunsthaus NRW
 • 25.02.2021
 • 12:00 bis 18:00

Contact event manager

1 2 3 4

Ter gelegenheid van het 70-jarige bestaan van zijn collectie organiseert het Kunsthaus NRW in Kornelimünster een overzichtstentoonstelling met abstracte kunst. In de barokke zalen van de vroegere rijksabdij wordt aan de hand van 200 werken het brede spectrum van de abstracte kunst in westelijk van Duitsland getoond, vanaf het begin van de 20e eeuw tot heden.

“Ben ik dat?”, zal zich de opdrachtgever hebben afgevraagd die begin 70’er jaren bei Gerhard Richter een portret in opdracht had gegeven. Kennelijk herkende hij zichzelf daarin niet en hij annuleerde de koop. Gelukkig maar, want zo kon het schilderij toentertijd in de door de deelstaat Noordrijn-Westfalen gesubsidieerde collectie worden opgenomen. Ook dit werk is nu in de grote overzichtstentoonstelling te zien. Meer dan 200 meesterwerken, van August Macke tot Katharina Grosse, documenteren de enorme bandbreedte in de abstracte kunst van de 20e en 21e eeuw.

In haar contextuele opzet houdt de tentoonstelling zich met de vraag bezig in hoeverre de abstracte kunst onze cultuur heeft veranderd en welke betekenis ze daarvoor heden ten dage nog heeft. Naast schilderwerken en grafische kunst zijn er ook sculpturen, fotografieën, textielkunst, installaties en digitale kunst te zien. De abstractie is niet uitsluitend voorbehouden aan de schilderkunst, ze heeft alle kunstvormen en onze kijk op de wereld beïnvloedt.

Kunst

Event details

 • Kunsthaus NRW
 • 21.08.2019
 • 12:00 bis 18:00

Contact event manager

1 2 3 4