Skip to content

De studenten van de  Kunsthochschule für Medien Köln (KHM) die hebben deelgenomen aan het seminar ‘urban stage’ laten hun transdisciplinair werk zien en creëren multimediale discussieruimtes. De kunstenaars brengen daarin de dringende thema’s in onze globaliseerde wereld aan de orde. Daarbij ligt de nadruk op de bewustwording van het lichaam en zijn bestaan.

https://www.ikob.be/en/exhibitions/bodies-in-between

Ook in dit museum
12.12.2021 – 27.02.2022
Kunst

Event details

 • IKOB
 • 13.12.2021
 • 13:00 bis 18:00

Contact event manager

1 2 3 4

In deze groepstentoonstelling presenteert de Duitstalige Gemeenschap van Oost-België haar aankopen van de afgelopen vijf jaar (2017 – 2021). In de tentoonstelling is een groot deel van deze werken voor het eerst in deze samenstelling voor het grote publiek te zien. De Oost- Belgische collectie werd vanaf 1974 opgebouwd en bestaat uit meer dan duizend werken uit schilder- en tekenkunst, beeldhouwerij, installatiekunst en fotografie. Ze biedt een overzicht van de prestaties van de regionale kunstwereld.

https://www.ikob.be/ausstellungen/was-uns-angeht

Ook in dit museum
Kunst

Event details

 • IKOB
 • 24.01.2022
 • 13:00 bis 18:00

Contact event manager

1 2 3 4

De naam Francis Feidler is in Oost-België een synoniem voor “hedendaagse kunst”, want in 1993 richtte hij het IKOB als “Internationales Kunstzentrum OstBelgiens” op en bouwde het vanaf 2006 verder uit tot “IKOB – Museum für Zeitgenössische Kunst”.
Naar aanleiding van ons 27-jarig jubileum is deze tentoonstelling niet alleen een hommage aan de oprichter en jarenlange directeur van het museum, maar ook aan de kunstenaar Francis Feidler, die tussen 1970 en 2000 met tentoonstellingen in heel België, Noordrijn-Westfalen en in Nederlands Limburg succesvol was.

Zijn werk is veelal gerelateerd aan het door hem zelf in het leven geroepen begrip van de “ELASTIKOMMUNIKATION”, die alle aspecten van de menselijke communicatie in de vorm van een spiraal visualiseert. Wat Feidler betreft is alles een elastische communicatie, ook en vooral de relatie tussen toeschouwer en kunstwerk.
De tentoonstelling is als retrospectief bedoeld, waarbij de oprichting van het IKOB als bestanddeel van Feidlers artistieke activiteiten wordt beschouwd.

Anwesenheiten des Künstlers:

4. und 5. September, 13 – 18 Uhr

2. und 3. Oktober, 13 – 18 Uhr

6. und 7. November, 13 – 18 Uhr

Öffentliche Führungen mit Kuratorin Brenda Guesnet:

15. September, 18 Uhr

13. Oktober, 18 Uhr

10. November, 18 Uhr

28. November, 15 Uhr

Ook in dit museum
Kunst

Event details

 • IKOB
 • 04.09.2021
 • 13:00 bis 18:00

Contact event manager

1 2 3 4

In haar eerste eigen tentoonstelling laat Alexandra Tretter ons een nieuwe serie werken in groot formaat zien. In haar uitgesproken metaforische stijl met zijn repeterende vormen en kleuren, gaat ze op zoek naar transformaties en zich verleggende grenzen van het menselijk lichaam en de menselijke geest.

Ook in dit museum
Kunst

Event details

 • IKOB
 • 13.06.2021
 • 13:00 bis 18:00

Contact event manager

1 2 3 4

Als winnares van de eerste internationale feministische kunstprijs van het IKOB laat ons Helen Anna Flanagan nu in het IKOB – museum voor hedendaagse kunst voor het eerst haar werk in een geheel eigen tentoonstelling zien. Een driedelige serie films vormt de kern van haar artistieke werk. Daarin laat ze mensen op zorgvuldig geselecteerde locaties bij elkaar komen. Zo zetten zich bijvoorbeeld in een wassalon diverse personages met hun bewuste en onbewuste betrekking tot verschillende vormen van cycli en circulatie uiteen. Onderwerpen als de spijsvertering, menstruatie, maancycli en zich telkens herhalende handelingen spelen daarbij een bepalende rol.

Voor de tentoonstelling in het IKOB heeft de kunstenares een parcours uitgedacht dat uit sculpturale ingrepen in de tentoonstellingsruimte bestaat en die de videowerken contextualiseren en aanvullen.

Ook in dit museum
Kunst

Event details

 • IKOB
 • 11.05.2021
 • 13:00 bis 18:00

Contact event manager

1 2 3 4

Tijdens de Documenta in 2018 werden kunstliefhebbers in Kassel getuige van een verwarrend schouwspel. Uit de Zwehrenturm van het Friedericianum steeg constant witte rook op. Wat eruitzag als een brand, was in werkelijkheid een installatie van kunstenaar Daniel Knorr. Als een soort archeoloog van het dagelijks leven had hij kort daarvoor in het Athene-deel van de Documenta in een monumentale schrootpers catalogi geperst uit afval en andere vondsten die hij in de straten van Athene had verzameld. Bezoekers van de Documenta konden die als unicaat kopen.
Knorr staat bekend als meester van de betekenisverschuiving en als kunstenaar van de participatie. Wie zijn kunst bekijkt, kan zich maar moeilijk onttrekken aan zijn betrokkenheid daarbij. Vaak stelt hij de kunstkijker in staat om zich actief in te brengen. Zo maakte iedereen die in Kassel bezorgd de brandweer belde deel uit van het kunstwerk, dat als vergankelijke gebeurtenis voornamelijk in verhalen achteraf voortleeft.
In samenwerking met de Kunsthalle Tübingen presenteert het IKOB – Museum für Zeitgenössische Kunst (IKOB – Museum voor Hedendaagse Kunst) de eerste tentoonstelling met het werk van Knorr in België.

Ook in dit museum
Kunst

Event details

 • IKOB
 • 02.03.2021
 • 13:00 bis 18:00

Contact event manager

1 2 3 4

Voor het eerst in zijn 26-jarig bestaan verleent het IKOB – Museum voor hedendaagse kunst in Eupen in 2019 de IKOB-kunstprijs uitdrukkelijk als prijs voor feministische kunst. Deelnemen kunnen kunstenaars (m/v) uit de Benelux-landen en Duitsland en natuurlijk uit Oost-België in het bijzonder. Voorwaarde is dat zij met hun werk een duidelijke bijdrage leveren aan het uitdragen van feministische ideeën en idealen. Geïnteresseerden kunnen tot 1 september 2019 een digitaal portfolio indienen. In de bijbehorende expositie worden dan de drie prijswinnaars met hun speciaal daarvoor gerealiseerde projectvoorstellen aan het publiek getoond.

Ook in dit museum
Kunst

Event details

 • IKOB
 • 23.10.2019
 • 13:00 bis 18:00

Contact event manager

1 2 3 4

Op het gebied van gelijkberechtiging van vrouwen in de kunst is 2019 kennelijk een jaar van omdenken bij veel kunst- en cultuurinstellingen. Zo stelt het Tate Modern in Londen sinds de maand april één jaar lang uitsluitend werk van vrouwen uit de eigen collectie ten toon. Door nadruk te leggen op het veel minder vaak tentoongestelde werk van vrouwen, worden ze beter vertegenwoordigd en wordt hun bijdrage aan de kunstgeschiedenis op zijn juiste waarde geschat. Omdat een omdenken alleen plaatsvindt wanneer we ons van deze verschillen bewust zijn, wordt er in de expositie “4/10 – Eine kritische Bestandsaufnahme der IKOB Sammlung” een begin gemaakt met het naar voren halen van vrouwelijke kunstenaars uit de eigen collectie. Daarmee krijgen deze vrouwen de plek die ze met hun bijdrage aan de unieke (Oost-)Belgische kunstwereld verdienen. Ons actuele motto luidt daarom: mannen naar het depot, vrouwen naar het museum. De tentoonstelling is als uitgangspunt voor een dialoog bedoeld. Niet alleen tussen het IKOB en de kunstenaressen in onze collectie, maar zeker ook tussen bezoekers onderling, die veel van deze kunstwerken al langer niet meer te zien hebben gekregen of soms zelfs nooit.

Ook in dit museum
23.10.19 – 19.01.20
Kunst

Event details

 • IKOB
 • 21.08.2019
 • 13:00 bis 18:00

Contact event manager

1 2 3 4