Skip to content

Van 22 november 2020 tot 10 januari 2021 presenteert het BEGAS HAUS – Museum of Art and Regional History Heinsberg de nieuwe tijdelijke tentoonstelling “REVIER” met foto’s van Matthias Jung van de bruinkoolwinning in dagbouw. Matthias Jung fotografeert al enkele jaren het gebied tussen de twee grootste dagbouwmijnen in het Rijnlandse bruinkoolgebied ten westen van Keulen. Decennialang zijn hier steden ontmanteld en hun inwoners hervestigd. Meer dan 40.000 mensen zijn hier sinds de jaren vijftig van de 20e eeuw hun huis kwijtgeraakt. De tentoonstelling is dus ook een documentatie over de thema’s verlies en huis.

Ook in dit museum
Kunst

Event details

 • Begas Haus
 • 22.11.2020
 • 14:00 bis 17:00

Contact event manager

1 2 3 4

Van 16 augustus tot 20 september 2020 vormt het museum BEGAS HAUS een van de locaties van de tentoonstelling „Aus alter Wurzel neue Kraft“ met werken van de internationaal gerenommeerde kunstenaar Tim Berresheim, die in Wassenberg en Heinsberg opgroeide. Door de gedecentraliseerde opzet van de tentoonstelling ontstaat er een bijzondere symbiose tussen de kunst van Berresheim en de diverse tentoonstellingslocaties. Behalve het BEGAS HAUS in Heinsberg zijn dat onder andere het streeklyceum, de Villa Glanzstoff en de voormalige productiehal van Glanzstoff AG in Oberbruch, evenals de openbare basisschool aan de Burgberg en de donjon in Wassenberg – passend bij het 600-jarig bestaan daarvan.

Ook in dit museum
Kunst

Event details

 • Begas Haus
 • 23.08.2020
 • 14:00 bis 17:00

Contact event manager

1 2 3 4

In de tentoonstelling “Familiereünie” initieert de schilder Martin Lersch een denkbeeldig treffen van werken van de kunstenaars uit de BEGAS-familie, zoals die in de loop van bijna twee eeuwen zijn ontstaan. Martin Lersch liet het BEGAS HAUS in Heinsberg al tekenend met inkt op zich inwerken. Deze 66 x 33 centimeter grote schetsen maakte hij daarna met olieverf in zijn schildersatelier in Goch af. Met 19 meerdelige “paneelschilderingen” ensceneerde Martin Lersch 66 schilderijen in een soort romantisch rendez-vous van verschillende families. De Begas-families ontmoeten daarbij schilderfamilies en stijlfamilies. Op die manier bedrijft hij familieonderzoek met pen, inkt, penseel, olieverf en papier en creëert hij een innovatieve familiefoto, die je waarschijnlijk in deze vorm nooit in een normaal familiealbum terugvindt.

Martin Lersch, tekenaar en schilder, studeerde van 1971 tot 1973 vormgeving aan de Fachhochschule Niederrhein Krefeld en aansluitend tot 1976 illustratie aan de Folkwangschule Essen. Hij ontving verschillende stipendia, o.a. in 1980 van het Frans-Duitse Jeugdwerk, in 1986 een creativiteitsbeurs van de regioraad Pays de la Loire en in 2006 het Turm-Stipendium Geldern. Al sinds vele jaren is hij met kunst- en muziekprojecten in bibliotheken, musea, gevangenissen en scholen actief. Martin Lersch woont in Goch.

Ook in dit museum
Kunst

Event details

 • Begas Haus
 • 12.07.2020
 • 14:00 bis 17:00

Contact event manager

1 2 3 4

Odine Lang “Taxa”

De uit Aken afkomstige kunstenares Odine Lang maakt de diversiteit van botanische verschijningsvormen tot onderwerp van haar tekeningen en draad- en papierobjecten. Het thema “Taxa” is een begrip uit de natuurwetenschappen en staat voor de hiërarchische classificatie van soorten. Lang houdt zich in haar werk bezig met de vormeigenschappen van haar “ideeëngevers” in de natuur en hun uiteenlopende karakteristieken. Daarbij zet ze haar persoonlijke manier om plantenvormen uit te beelden tegenover die in de werken van de Begas-collectie in het museum. Het natuurlijke leefmilieu wordt bedreigd door een dramatische teruggang in diversiteit van planten en insecten. De vrije natuur verdient daarom onze verhoogde aandacht. De intensiteit waarmee natuur en milieu worden gethematiseerd, vindt in diverse vormen van abstractie in Langs werken haar weerslag.

Ook in dit museum

Begas Haus – Museum für Kunst und Regionalgeschichte

Kunst

Event details

 • Begas Haus
 • 29.09.2019
 • De hele dag

Contact event manager

1 2 3 4