21_roemertherme_wasserwaschen_sonderausstellung_c_swm_jorge_royan

Water is er niet alleen om te wassen. Kuurhuis- en zwembadarchitectuur aan het begin van de 20e eeuw

De architectuur van kuurhuizen en zwembaden aan het begin van de 20e eeuw kent vele facetten. Al vanaf het midden van de 19e eeuw worden er volksbaden met zwemhallen gebouwd, teneinde het zwemmen als volkssport te stimuleren. Met zwembaden, maar ook met de openstelling van de faciliteiten het gehele jaar door breiden ook de kuurhuizen hun aanbod uit. Als aan het begin van de 20e eeuw architectuurstromingen zoals Bauhaus en het Nieuwe Bouwen opkomen, hebben die echter nauwelijks invloed op de nieuwbouw en uitbreiding van volksbaden, zwembaden en kuurhuizen. Volksbaden met ligbaden, kapsalons en andere faciliteiten worden met zwembaden uitgebreid of die worden direct bij de bouw mee ingepland. In kuuroorden ontstaat er ook een stijgende behoefte aan zwembaden, maar er worden nog steeds ook andere gebouwen in de meest uiteenlopende stijlen gebouwd.

De tentoonstelling en de lezing bieden een klein overzicht van de nieuwbouw van zwem- en volksbaden, maar ook in kuuroorden tussen 1893 en 1934.

• Römertherme
  • 06.09.2019