Skip to content
11_knrw_gestalten_ c_gerhard_richter_201_foto_anne_gold

vormgeven – een eeuw lang abstracte kunst in het westen van West-Duitsland

Ter gelegenheid van het 70-jarige bestaan van zijn collectie organiseert het Kunsthaus NRW in Kornelimünster een overzichtstentoonstelling met abstracte kunst. In de barokke zalen van de vroegere rijksabdij wordt aan de hand van 200 werken het brede spectrum van de abstracte kunst in westelijk van Duitsland getoond, vanaf het begin van de 20e eeuw tot heden.

“Ben ik dat?”, zal zich de opdrachtgever hebben afgevraagd die begin 70’er jaren bei Gerhard Richter een portret in opdracht had gegeven. Kennelijk herkende hij zichzelf daarin niet en hij annuleerde de koop. Gelukkig maar, want zo kon het schilderij toentertijd in de door de deelstaat Noordrijn-Westfalen gesubsidieerde collectie worden opgenomen. Ook dit werk is nu in de grote overzichtstentoonstelling te zien. Meer dan 200 meesterwerken, van August Macke tot Katharina Grosse, documenteren de enorme bandbreedte in de abstracte kunst van de 20e en 21e eeuw.

In haar contextuele opzet houdt de tentoonstelling zich met de vraag bezig in hoeverre de abstracte kunst onze cultuur heeft veranderd en welke betekenis ze daarvoor heden ten dage nog heeft. Naast schilderwerken en grafische kunst zijn er ook sculpturen, fotografieën, textielkunst, installaties en digitale kunst te zien. De abstractie is niet uitsluitend voorbehouden aan de schilderkunst, ze heeft alle kunstvormen en onze kijk op de wereld beïnvloedt.

Ook in dit museum
Kunst

Event details

  • Kunsthaus NRW
  • 21.08.2019
  • 12:00 bis 18:00

Contact event manager

1 2 3 4