altenberg-zink

Von Altenberg bis Zink

Ervaar de geschiedenis op een authentieke plek. Laat je inspireren door de nieuwsgierigheid van Neutraal Moresnet. Van Altenberg tot Zink – interactief, spannend en voor jong en oud. Het voormalige hoofdkantoor van de firma Vieille-Montagne voor het agentschap Moresnet (1910) blijft een indrukwekkende getuige van een bijzondere geschiedenis. Al in de Middeleeuwen werd in Altenberg in Kelmis calamine gedolven voor de productie van messing. De AG Vieille-Montagne neemt het dorp in een industriële dimensie voor zijn zinkproductie. Door de begeerde minerale hulpbronnen werd dit kleine controversiële gebied zelfs een uniek politiek en sociaal experiment: Neutraal Moresnet.

In het museum kunt u met behulp van audiogidsen op twee verdiepingen terug in de tijd reizen. Je zult personages ontmoeten die deze geschiedenis hebben gevormd. Laat je inspireren door een internationale industriële saga en de Neutrale Moresnet specialiteit: een “niemandsland” ergens tussen smokkelaarsnest, mijncentrum en Esperanto-utopie.

Naast deze historische rondleiding ontdekt u zink als 19e eeuws bulkmateriaal, de mijnbouw en een fascinerende wereld van mineralen.

Permanente exposities
Natur & Technik