KunsthausNRW_spiel

Vom Spiel der Körper im Licht: Ein Skulpturengarten für das Kunsthaus

Onze medemens blijft vanwege de pandemie op afstand. Alleen in de buitenlucht kunnen we elkaar zonder bedenken ontmoeten. De tentoonstelling “vom spiel der körper im licht – Ein Skulpturengarten für das Kunsthaus” maakt de fysieke ontmoeting met lichamen mogelijk en wel die van de diverse sculpturen uit de collectie van het Kunsthaus. De jaarlijkse tentoonstelling van de collectie vindt dit keer in de tuin van het Kunsthaus plaats en omvat het complete spectrum aan sculpturen en plastieken, van figuratief werk tot de meest abstracte vorm van een “minimal sculpture”.

De tentoonstelling biedt een overzicht van de beeldhouwerij in Noordrijn-Westfalen vanaf 1945 en is tegelijkertijd een eerste experiment binnen het plan om de tuin van het Kunsthaus als tentoonstellingsruimte in de openlucht te ontwikkelen. Al sinds de Modernen worden beeldentuinen als tentoonstellingsruimte ingericht. Daarbij gaat het vaak om een kortgeschoren gazon met daarop neergelegde rotsblokken, het “green flat” als equivalent van de “white cube”. De tuin van het Kunsthaus wordt voor de overzichtstentoonstelling van de collectie ingericht met een architectuur uit bestaande muren, planten en houten constructies. De wisselwerking tussen natuurlijk grasland en gazonpaden brengt structuur in de open ruimte, terwijl met begroeide schuttingen afgescheiden ruimtes worden gecreëerd. Houten plateaus bieden sculpturen en bezoekers een podium.

Kunstenaars:
William Brauhauser, Julia Bünnagel, Vera Drebusch, Clemens Botho Goldbach, Dirk Gottfriedt, Selma Gültoprak, Bernhard Heiliger, Paul Isenrath, Franz Rudolf Knubel, Gereon Krebber, Ansgar Nierhoff, Jochem Pechau, Raimund van Well, Kurt-Wolf von Borries, Hans Wimmer, Friederich Werthmann, alsmede artistieke interventies van Amit Goffer, Ulrike Möschel en Ulrike Schulze.

Ook in dit musea

• Kunsthaus NRW