Skip to content
DeVondst

Villa Voerendaal: van vondst tot verrassend verhaal

Het Limburgs Museum toont bij ons in De Vondst de eerste resultaten van het veelbesproken onderzoek naar de Romeinse villa van Voerendaal. Die villa is een van de grootste die ooit in de lage landen werden teruggevonden.

45.000 objecten
Het onderzoek naar de Romeinse villa van Voerendaal kende een opmerkelijk lange aanloop. Al in 1892 werden de eerste sporen ontdekt van wat tweeduizend jaar geleden een enorm agrarisch bedrijf moet zijn geweest waar vermoedelijk ook graan werd geproduceerd voor de Romeinse troepen aan de Rijngrens. In de afgelopen honderd jaar vond er op het terrein van de villa vier keer een grote archeologische opgraving plaats. Daarbij werden wel 45.000 objecten gevonden, maar opmerkelijk genoeg zijn die nooit goed onderzocht. Tot nu.

Nieuwe inzichten
In opdracht van het Limburgs Museum is een team van specialisten eindelijk bezig met het bestuderen en interpreteren van alle vondsten. Het gaat om aardewerken potten, amforen, munten, dakpannen en sieraden. Ook de 200 veldtekeningen en de dagboekjes van de opgravers worden meegenomen in het onderzoek. De verschillende onderzoeken hebben tot zeer veel nieuwe inzichten geleid.

Nieuw verhaal
Al die resultaten, hoe klein ook, vormen puzzelstukjes van de enorme legpuzzel die het onderzoek naar Villa Voerendaal is. Nog lang niet alle puzzelstukjes zijn bestudeerd maar het plaatje wordt langzaam duidelijk. Wie woonden er destijds in de villa? Hoe richtten ze hun villa in? Hoe functioneerde hun bedrijf? Met de nieuwe inzichten van de specialisten werken archeologen Henk Hiddink en Diederik Habermehl dit jaar verder aan het nieuwe verhaal van Villa Voerendaal.

Ook in dit museum
Historie

Event details

  • De Vondst
  • 03.12.2022
  • 10:00 bis 17:00

Contact event manager

1 2 3 4