Ochwatwordatfröherschön_StadtmuseumDüren

Och, wat wor dat fröher schön… Het oude Düren in model

In de bijzondere expositie “Och, wat wor dat fröher schön … Das alte Düren im Modell” worden voor het eerst de vele door Josef Winthagen gebouwde schaalmodellen van het oude Düren in één tentoonstelling bijeengebracht en aan het publiek voorgesteld.

“Ik heb mijn hart verpand aan het oude Düren zoals ik dat als kind heb leren kennen”, zegt de uit Rölsdorf stammende Josef Winthagen (geb. 1932). “De jongere generaties kunnen zich niet meer voorstellen hoe mooi onze historische binnenstad was. Verdwijnt mijn generatie, dan verdwijnen ook de verhalen uit die tijd mee.” Het idee om het oude Düren in model na te bouwen kwam bij hem in 2008 op. Al experimenterend ging de toentertijd 76-jarige Winthagen in zijn eigen werkplaats met hout, fijn gereedschap, schroeven, lijm en verf aan de slag. Als eerste vingeroefening bouwde hij zijn eigen huis na en raakte daarbij in vuur en vlam voor deze nieuwe hobby. Er volgden rond 40 schaalmodellen van historische gebouwen in Düren, die zelf in de meeste gevallen de verwoesting van de stad tijdens de tweede wereldoorlog niet hebben overleefd.

• Stadtmuseum Düren
  • 22.08.2022