Papiermuseum

Strange Papers – Die seltensten handgeschöpften Papiere der Welt

Dik en zacht of juist met een duidelijke structuur, transparant, vliesdun of zijdezacht mooi –op zo totaal verschillende wijze karakteriseert de gebruikte plantensoort en zijn chemische samenstelling de haptische, optische en akoestische eigenschappen van een aantal bijzondere papiersoorten. Van 6 november 2020 t/m 20 juni 2021 zijn die te zien in een speciale tentoonstelling in het papiermuseum Düren.

Hun zichtbare vezelstructuren en de kleurnuances hebben deze kunstpapieren te danken aan de plantensoorten die voor hun productie werden gebruikt. Tot de grondstoffen voor de “strange papers” behoren onder andere bladeren en schors van bananenbomen, mos, Japanse groene thee, Bengaalse vijgen, ramee, sisal, pijlriet, zeewier en roze peper. Deze natuurlijke materialen verlenen het papier een kunstzinnig karakter, dat traditioneel veeleer aan boeken en geschriften wordt toegekend. Het scheppen van het papier is in die zin waarlijk als scheppingsproces te zien. Afkomstig uit onze natuurlijke leefomgeving zetten deze natuurvezels ook tot ecologisch denken aan.

Natur & Technik

• Papiermuseum