02_foto_burgenmuseum

Salzhandel im Mittelalter

In het kasteelmuseum Nideggen staat een marktkraam opgesteld zoals die er in de 13e eeuw uitzag. In deze kraam komt u als bezoeker van alles aan de weet over zout en de zouthandel in de middeleeuwen. Wanneer u de laden van de warenkasten openmaakt, vindt u daarin wetenswaardigheden over zouthandelsroutes, de zeevaart en de handelskantoren, de rol van zouten in het dagelijks leven, mythes en legenden rond zout, de verschillende soorten zout en nog veel meer. De zouthandelaren die bij de stand staan, dragen replica’s van de kledij die een zouthandelaar in de 13de eeuw droeg. De stokvis die bij de marktkraam wordt uitgestald, is vis die door droging houdbaar is gemaakt. Om het vocht uit de vis te trekken wordt deze extra gezouten. Vervolgens worden de vissen verspreid te drogen gelegd. In januari 2017 werd deze installatie rond de zouthandel voor het eerst in het kasteelmuseum opgesteld en is daar nog steeds voor onbepaalde tijd te zien.

• Burgenmuseum Nideggen
  • 19.09.2020