Leopold_Piktogramme

Piktogramme, Lebenszeichen, Emojis: Die Gesellschaft der Zeichen

Via onze digitale apparaten versturen we elke dag miljarden emoji’s. Nadat zij in 2009 platformoverschrijdend werden gestandaardiseerd, hebben emoji’s zich binnen enkele jaren ontwikkeld tot een waar fenomeen in onze digitale massacommunicatie. Ze hebben onze dagelijkse omgang met pictogrammen – de informatieoverdracht via een systeem van afbeeldingen – blijvend veranderd. De momenteel meer dan 3000 gestandaardiseerde emoji’s zijn in de sociale netwerken omnipresent. In een uitermate functionele, geglobaliseerde wereld weerspiegelen ze het verlangen naar het individueel tot uitdrukking te brengen van emoties. De tentoonstelling “Pictogrammen, levenstekens, emoji’s – de symbolenmaatschappij” zoekt antwoorden op de vraag welke beweegredenen, doelstellingen en verwachtingen aan de ontwikkeling van moderne picturale gebarentalen zoals emoji’s ten grondslag liggen. Op welke specifieke problemen in hun tijd vormen ze een reactie? Verruimen ze onze expressiemogelijkheden of perken ze die door het vastleggen van stereotypen juist in?

08.03.2020 - 06.09.2020

• Leopold-Hoesch-Museum