23_dueren_neue_horizonte

Nieuwland. Migranten uit Düren vertellen

Met het project “New Horizons. Düren’s vrouwelijke migranten vertellen hun verhaal” slaat het Stadtmuseum Düren een nieuwe weg in. Voor het eerst wordt er een actueel onderwerp opgepakt. In totaal 22 vrouwelijke migranten uit een groot aantal verschillende landen hebben hun verhaal verteld. Een aantal jonge inwoonsters van Düren hebben deze vrouwen interviews afgenomen en kwamen daarbij meer over hun persoonlijke belevenissen te weten. Deze verhalen spelen een centraal rol in de tentoonstelling. De getoonde objecten zijn persoonlijke bezittingen van de deelneemsters, die zij voor de duur van de tentoonstelling aan het Stadsmuseum ter beschikking hebben gesteld. Daarbij gaat het om kleding, boeken, serviesgoed en zelfs om aarde uit het thuisland.

De tentoonstelling is thematisch ingedeeld. Naast “Verlangen”, “Taal” en “Tradities” werden ook de thema’s “Vlucht”, “Hoop”, “Dagelijks Leven” en “Cultuurschok” aan de orde gesteld. Wat missen onze deelneemsters uit hun land van herkomst? Voor de één speelt sneeuw een grote rol, voor de ander de oude huizen in Italië met hun bijzondere charme. De eigen begrafenis en de kwestie rond het dubbele staatsburgerschap houden deze vrouwen net zo bezig als de cultuurschok die ze bij aankomst in Duitsland en in Düren hebben ervaren.

Een kort filmpje met begroetingen in de betreffende landstaal en korte audiofragmenten van de deelnemende vrouwen zelf doet de bezoeker daarbij niet alleen even stilstaan, maar levert ook een bijdrage aan het zeer persoonlijke karakter van de tentoonstelling.

• Stadtmuseum Düren
  • 20.09.2020