15_lvr_68er_muster_f_juergen_hoffmann

Mode 68, mini, sexy, provocatief

Inmiddels ruim 50 jaar geleden beleefde de Duitse bondsrepubliek de grootste maatschappelijke en culturele omwenteling sinds haar oprichting. De zich in 1968 toespitsende studentenrellen vormden het hoogtepunt van deze ontwikkeling. De tentoonstelling laat zien hoe zich de mode in de 60’er en aan het begin van de 70’er jaren van de vorige eeuw veranderde. Maatschappelijke normen werden losser, het idee van een vrije, individuele leefwijze ontstond en een nieuw levensgevoel leek baan te breken. In plaats van damesachtige elegantie en haute couture kwamen nu minirok en maxijurk, hotpants en soulbroek in de mode, net als de moongirl- en hippielook, met op het hoofd een asymmetrische korte coupe of juist wilde manen. De jeugd werd het nieuwe boegbeeld. De “It-girls” waren modellen zoals Twiggy met haar kinderlijke, meisjesachtige voorkomen. Populaire bands en musici drukten als nooit tevoren hun stempel op de mode, de Beatles, de Rolling Stones en Jimi Hendrix voorop. Inspiratie vond de mode ook in de moderne kunst, de popart en de opart. Bovendien werd kleding nu ook als politiek signaal gedragen. Op een oppervlakte van 500 m² worden meer dan 500 originele kledingstukken en modeaccessoires tentoongesteld. Aangevuld met heel veel foto- en filmmateriaal uit die tijd en met interactieve geurpunten komen de bewogen jaren 60 tussen protestbewegingen, Swinging London en flowerpower weer helemaal tot leven.

Natur & Technik

• LVR-Industriemuseum