14_kommern_kasper_seppel_und_der_raeuber

Kasper, Seppel und der Räuber

Wie kent hem niet? Kasper met zijn rode puntmuts, die in de poppenkast met zijn verhalen al generaties lang de harten van kinderen heeft weten te veroveren.
Poppenfiguren als Kasper treden echter pas sinds ongeveer 100 jaar als kindervermaak op en over de oorsprong van de figuur Kasper is ook weinig bekend. Tot aan het begin van de 20e eeuw was het handpoppentheater meestal een attractie op markten en braderieën en wel als amusement voor volwassenen. De centrale figuur in de voorstelling was een grappige persoon, die in krachtige en krasse bewoordingen maatschappelijke en politieke misstanden bekritiseerde. Pas later en met name door het poppentheater Hohnsteiner in de 20’er en 30’er jaren van de vorige eeuw werd het poppentheater onder een pedagogische invalshoek voor kinderen aangepast. De Kasper die wij kennen, treedt op om kinderen goed manieren bij te brengen of het juiste gedrag in het verkeer bij te brengen. In Duitsland begint na de tweede wereldoorlog voor handpoppen van hout, stof, Masse of kunststof een bloeiperiode waarin ze zelfs de televisie veroveren. Naast de klassieke Kasper komen er dan ook TV-kinderhelden als Ernie en Bert op de markt.
De tentoonstelling schets een beeld van de ontwikkeling van het poppentheater en hoe die door stromingen in maatschappij en politiek werd beïnvloed.

Permanente exposities

• LVR- Freilichtmuseum