Stadtmuseum Eupen_Verschönerungsverein

In het spoor van de stedelijke verfraaiingsverenigingen

Samen met de opkomst van een nieuwe vrijetijdscultuur aan het einde van de 19e eeuw vond er een algehele opwaardering van het stedelijke landschapsbeeld plaats. Op veel plaatsen werden verfraaiingsverenigingen opgericht, die bomen plantten, nieuwe parken ontwierpen en idyllische boulevards aanlegden. Kleine parken en perken met zitbanken zorgden voor meer levenskwaliteit in de binnenstad en lommerrijke lanen brachten meer flair in het straatbeeld. Daarnaast moesten monumenten, paviljoens en uitzichttorens de bevolking tot verwijlen en verpozen in al dat groen verlokken. Wat begrippen als “bosbouwesthetiek” en “zomerfrisheid” te betekenen hebben, maar ook wat Eupen tot “luchtkuuroord” liet opstijgen, dat komt u allemaal in de nieuwe tentoonstelling in het stadsmuseum aan de weet.

• Stadtmuseum Eupen
  • 21.10.2020