USA. New York City. 1962. Black Americans.

Howard Greenberg Gallery (New York City) – From Archive to History

Het archief van de Howard Greenberg Gallery in New York omvat maar liefst 30.000 fotografieën van de hand van de belangrijkste vertegenwoordigers van de 20e-eeuwse fotografie. Deze collectie dekt alle fotografische stijlrichtingen af, tot en met de hedendaagse fotografie. De expositie “From Archive to History” is in het KuK voor de eerste en ook vooralsnog enige keer in Duitsland te zien.

De expositie laat werk van 60 fotografen zien, waaronder Berenice Abbott, Walker Evans, Man Ray, Sarah Moon en Edward Steichen. De manier waarop hij is samengesteld, leunt aan bij het surrealistische literatuurspel “cadavre exquis” waarin de deelnemers een zinsdeel of versregel moeten schrijven zonder de rest te kennen. In de KuK-tentoonstelling zijn o.a. modeopnamen van Lillian Bassman, Horst P. Horst en Martin Munkácsi te zien, alsook straattaferelen in Parijs rond 1900 van Eugène Atget en iconische portretten van Arnold Newman of Lisette Model.

Howard Greenberg behoort tot de invloedrijkste kunsthandelaren in New York. De toonaangevende fotografieën in zijn collectie bieden een goed overzicht van de fotografie in de 20e eeuw. Een kleine 120 daarvan stelt hij nu voor de KuK-tentoonstelling ter beschikking.

• KuK
  • 21.08.2019