Ludwig Forum_Sammlung

Hoogtepunten uit de collectie - Bodies and Politics. Amerikaanse kunst van de 60’er tot de 80’er jaren.

Al tijdens hun eerste zwerftochten langs galerieën en ateliers in het New York van de vroege 60’er jaren zagen Peter en Irene Ludwig de kunst als spiegel van de tijdgeest. Geheel in lijn daarmee plaatst deze nieuwe expositie van werken uit de collectie dan ook de omgang met het lichaam en de afbeelding ervan in de Amerikaanse kunst in de periode van de 60’er tot en met de 80’er jaren van de vorige eeuw in een sociaal-politieke context. In deze politiek extreem woelige periode, waarop vooral de presidenten Kennedy, Nixon en Reagan hun stempel drukten, heersten er uiteenlopende opvattingen over maatschappij en een heel diverse lichaamsbeleving, die in de kunst uit die tijd hun weerslag vonden.

Het lichamelijke wordt niet alleen door de staat en zijn instanties gereglementeerd, bewaakt en bestraft. De industrie en de reclamebranche willen uit economische motieven een bepaald beeld van het menselijk lichaam in de markt neerzetten. De achtergrond waartegen we deze werken moeten zien is die van de american dream en de reclame-industrie, van stereotypische rolmodellen en feminisme, van discriminatie en politiegeweld. Naast tal van topstukken zoals de Supermarket Lady van Duane Hanson of Grazing – Soup to Nuts, MGM, 1930 van Jean-Michel Basquiat zijn in de tentoonstelling ook zelden getoonde fotografieën van Andy Warhol en Gary Winogrand te zien, evenals videokunst van Joan Jonas en Bruce Nauman.

Curator: Holger Otten

Ook in dit musea