Papiermuseum Düren Holy Pictures

Holy Pictures - Andachtsbildchen als religiöse Volkskunst

Sinds zijn opkomst in de 14e eeuw heeft de devotieprentkunst zich in een vele vormen verder ontwikkeld, variërend van kloosterwerken, perkamentminiaturen, papiersneden en afbeeldingen met kantpapier tot houtsneden, koper- en staalgravures en lithografieën. De ontwikkeling binnen de devote kunst laat niet alleen de vooruitgang op het gebied van druk- en reproductietechnieken zien, maar ook op het gebied van papierverwerking.

Een bijzondere soort devotieprentjes vormen de afbeeldingen met kantpapier. Het zijn echte papieren sieraden. Deze ragfijne papieren kunstwerken werden nog tot de 18e eeuw met pennenmesjes gesneden. Dit handwerk werd uiteindelijk met behulp van stansmachines geïndustrialiseerd. Geschilderde of gedrukte afbeeldingen van heiligen sieren dit kunstzinnig vormgegeven papiersnijwerk. Devotieprenten werden niet alleen gebruikt om de boodschap van de kerk over te brengen, maar dienden ook als kostbare souvenirs op pelgrimstochten of werden op kerkelijke feestdagen, zoals Pasen, eerste communies, inwijdingen of heiligverklaringen verkocht. Missionarissen en rondtrekkende predikers gebruikten ze als “propagandamateriaal” om religieuze boodschappen te verspreiden en nieuwe heiligen beter bekend te maken. Hun kleine formaat danken deze prenten aan hun gebruik als inlegvellen in gebedenboeken. Helaas zijn ze vandaag de dag zeldzaam geworden. De uit Noord-Düren afkomstige pastoor Ralf Freyaldenhoven schonk in 2019 zijn collectie van bijna 500 devotieprenten aan het Leopold-Hoesch-Museum en het Papiermuseum Düren. In de expositie “Heilige Beelden – devotieprenten als religieuze volkskunst” worden ze nu voor het eerst publiekelijk tentoongesteld.

Natur & Technik

• Papiermuseum