27_toepferei_faszination_ton_ausstellungbild

Faszination in Ton reloaded – hedendaagse keramiek uit de collectie van het Pottenbakkersmuseum Raeren

In 1995 vond voor de eerste keer der EUREGIO-keramiekmarkt in het kasteel van Raeren plaats, met 30 deelnemers, die toen al vanuit diverse Europese landen en van ver buiten de Euregio Maas-Rijn kwamen. Al tijdens de tweede editie werd onder de deelnemers de EUREGIO-keramiekprijs uitgereikt. Het gaat daarbij om aankopen waarmee het pottenbakkersmuseum moderne keramiek voor zijn collectie aanwerft. Inmiddels omvat de collectie hedendaags keramiek ruim 250 kunstwerken van meer dan 70 keramiekkunstenaars uit heel Europa. Naar aanleiding van de 25e EUREGIO-keramiekmarkt worden deze werken nu in een bijzondere expositie aan het publiek getoond. Die vindt tegelijkertijd in het pottenbakkersmuseum zelf (begane grond en 2e etage) en in Haus Zahlepohl tegenover het museum plaats. Laatste is als permanente uitbreiding van het museum gedacht en zal daarom ook na 3 november 2019 in gebruik blijven. De zeer uiteenlopende keramiekobjecten worden begeleid door uitvoerige informatie over de kunstenaars en hun technieken, maar ook 360°-fotos, die de bezoeker op zijn smartphone of een ander mobiel apparaat kan bekijken. Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde catalogus.

• Töpfereimuseum
  • 01.09.2019