Begas Haus Famileintreffen

Familientreffen - Bilder von Martin Lersch zur Begasfamilie 1794-1997

In de tentoonstelling “Familiereünie” initieert de schilder Martin Lersch een denkbeeldig treffen van werken van de kunstenaars uit de BEGAS-familie, zoals die in de loop van bijna twee eeuwen zijn ontstaan. Martin Lersch liet het BEGAS HAUS in Heinsberg al tekenend met inkt op zich inwerken. Deze 66 x 33 centimeter grote schetsen maakte hij daarna met olieverf in zijn schildersatelier in Goch af. Met 19 meerdelige “paneelschilderingen” ensceneerde Martin Lersch 66 schilderijen in een soort romantisch rendez-vous van verschillende families. De Begas-families ontmoeten daarbij schilderfamilies en stijlfamilies. Op die manier bedrijft hij familieonderzoek met pen, inkt, penseel, olieverf en papier en creëert hij een innovatieve familiefoto, die je waarschijnlijk in deze vorm nooit in een normaal familiealbum terugvindt.

Martin Lersch, tekenaar en schilder, studeerde van 1971 tot 1973 vormgeving aan de Fachhochschule Niederrhein Krefeld en aansluitend tot 1976 illustratie aan de Folkwangschule Essen. Hij ontving verschillende stipendia, o.a. in 1980 van het Frans-Duitse Jeugdwerk, in 1986 een creativiteitsbeurs van de regioraad Pays de la Loire en in 2006 het Turm-Stipendium Geldern. Al sinds vele jaren is hij met kunst- en muziekprojecten in bibliotheken, musea, gevangenissen en scholen actief. Martin Lersch woont in Goch.

• Begas Haus
  • 12.07.2020