16_vieille_kelmis_1871_austellung

Expositie Kelmis 1871

In 1843 werden tussen Aken (D) en Welkenraedt (B) via Herbesthal de eerste internationale spoorverbinding geopend. Ze zijn ook vandaag de dag nog door het spoor met elkaar verbonden. De zink- en loodindustrie, die zich toentertijd aan de Belgisch-Pruisische grens ontwikkelde, werd via een tweede verbinding, de lijn 39 via Bleyberg (B), aan dit groeiende spoorwegennet aangesloten. In 1871 werd de lijn 39B geopend, die in Altenberg (Neutral-Moresnet) eindigde. De NV Vieille-Montagne verhuurde destijds een klein gebouw aan de Lütticher Straße als kantoor voor de spoordirecteur. Tot de lijn in 1952 werd stilgelegd, bleef dat het station van Kelmis. Nu organiseert de “Dorf- & Geschichtsverein Kelmis 1871” er een tentoonstelling rond dit grensoverschrijdende spoorwegnet en de stations in de omgeving.

Natur & Technik

• Museum Vieille Montagne