Zitadelle Jülich

DE JACHT – EEN SCHAT AAN MOTIEVEN - Speciale tentoonstelling in samenwerking met het stedelijk museum Schloss Rheydt

Deze tentoonstelling rond het thema van de jacht is in samenwerking met het stedelijk museum Schloss Rheydt tot stand gekomen en is in het nieuw ingerichte kruitmagazijn en in de slotkelder ondergebracht. Binnen de hofcultuur speelde de jacht een bijzondere rol bij de adellijke beeldvorming en het vestigen van dynastieke identiteit en continuïteit. Heldhaftige legendes met heroïsche jachtavonturen dienden daarbij als inspiratiebron. De veelzijdige symboliek in deze jachttaferelen loopt uiteen van moralistische zinnebeelden tot erotische toespelingen. Wonderlijke apenjachttaferelen in etsen en op wandtapijten getuigen van een innovatieve omgang met het jachtmotief. Al even humoristisch en allegorisch zijn de jachtmotieven in de 17e-eeuwse Nederlandse schilderkunst van de Gouden Eeuw, die het thema daarmee ook voor een nieuwe kunstmarkt ontsloot. De tentoonstelling laat verder zien dat de jacht ook in de 19e eeuw nog de schilders van de Düsseldorfer School als onuitputtelijk motief inspireren kon.

• Zitadelle
  • 28.10.2021