IKOB

Daniel Knorr. Flagship Store

Tijdens de Documenta in 2018 werden kunstliefhebbers in Kassel getuige van een verwarrend schouwspel. Uit de Zwehrenturm van het Friedericianum steeg constant witte rook op. Wat eruitzag als een brand, was in werkelijkheid een installatie van kunstenaar Daniel Knorr. Als een soort archeoloog van het dagelijks leven had hij kort daarvoor in het Athene-deel van de Documenta in een monumentale schrootpers catalogi geperst uit afval en andere vondsten die hij in de straten van Athene had verzameld. Bezoekers van de Documenta konden die als unicaat kopen.
Knorr staat bekend als meester van de betekenisverschuiving en als kunstenaar van de participatie. Wie zijn kunst bekijkt, kan zich maar moeilijk onttrekken aan zijn betrokkenheid daarbij. Vaak stelt hij de kunstkijker in staat om zich actief in te brengen. Zo maakte iedereen die in Kassel bezorgd de brandweer belde deel uit van het kunstwerk, dat als vergankelijke gebeurtenis voornamelijk in verhalen achteraf voortleeft.
In samenwerking met de Kunsthalle Tübingen presenteert het IKOB – Museum für Zeitgenössische Kunst (IKOB – Museum voor Hedendaagse Kunst) de eerste tentoonstelling met het werk van Knorr in België.

• IKOB
  • 06.03.2021