18_museum_zitadelle_juelich_bildgewaltig

Bildgewaltig – de verwoesting van Jülich in foto’s

Op 16 november 1944 werd Jülich gebombardeerd en kwam vervolgens ook nog eens meer dan drie maanden onder artillerievuur te liggen. Het zijn gebeurtenissen die tot de meest ingrijpende in de geschiedenis van onze stad behoren. De wereldoorlog die het fascistische Duitsland was begonnen, sloeg met volle kracht terug: “De eens zo trotse stad was desolaat en leeg”. Net als Düren en het Hürtgenwald dankt Jülich zijn bekendheid helaas vooral aan deze feiten. Foto’s uit die tijd documenteren op zeer aanschouwelijke wijze het krijgsgeweld, de verwoestingen en het leven in de ruïnes na afloop van de oorlog. Bekende fotografen hebben het vernielde Jülich vastgelegd, waaronder de Amerikaanse Margaret Bourke-White, die van de vernielingen indrukwekkende luchtopnames maakte, en de Duitser Hermann Claasen, die foto’s met een grote symbolische waarde maakte, zoals die van de verwoeste Hexenturm. Deze foto’s geven ons vandaag de dag niet alleen een indruk van de impact van de oorlog, maar leveren evenzeer stof voor een discussie rond de fotografische zichtwijze op. Om die redenen presenteert het Museum Zitadelle de tentoonstelling “BILDGEWALTIG”, waarin tal van bewijskrachtige foto’s met historische toelichting te zien zijn.

Sinds 31 mei is de tentoonstelling “ÜBERleben in JÜLICH – Fotos zu Kriegsende und Neubeginn” (“Overleven in Jülich – Foto’s van het einde van de oorlog en een nieuw begin”) van de Förderverein Festung Zitadelle e. V. ook in de burchtkelder te zien. Deze fototentoonstelling was eerder met ondersteuning van het stadsbestuur in de straten van Jülich te zien en zette zo de foto’s van de verwoeste binnenstad in direct contrast met de huidige bebouwing. De tentoonstelling levert een belangrijke en zichtbare bijdrage aan de maatschappelijke opgave, de gebeurtenissen van 75 jaar geleden kritisch te blijven reflecteren en deze in het algemene bewustzijn te houden.

17.05.2020 – 03.11.2020

• Zitadelle