10_kuk_mauerfall_c_barbara_klemm

Beelden van een verleden land. De val van de Berlijnse Muur

Van 1961 tot 1989 deelde de Berlijnse Muur Duitsland in tweeën. Dit jaar is het 30 jaar geleden dat hij viel. Voor curator dr. Nina Mika-Helfmeier aanleiding om exclusief voor het KuK een expositie samen te stellen. Zij doet dit met fotomateriaal van Barbara Klemm, jarenlang fotograaf bij de Frankfurter Allgemeine Zeitung, en met ondersteuning van de Berlijnse culturele instellingen OSTKREUZ – Agentur der Fotografen, het Willy-Brandt-Haus en gallery argus fotokunst als partners. Het resultaat is een expositie met 130 fotografieën, die nergens anders zo te zien is en aanknoopt bij de DDR-tentoonstelling uit 2018.

In het werk van het fotografenpaar Ute en Werner Mahler duikt de Muur steeds als deel van het stadslandschap op. Naast hun opnamen van toen plaatsen ze opnamen van dezelfde plekken nu. De foto’s van Arno Fischer laten het dagelijks leven in Berlijn zien, terwijl Harald Hauswald zich in zijn werk juist bezighoudt met groeperingen en subculturen aan de rand van de samenleving. Het beroepsleven in de DDR-tijd en in de jaren rond de val van de Muur, ook dat van vrouwen, is bij Barbara Köppe te zien. Barbara Klemm tenslotte, die het afscheid van de DDR van zeer nabij vastlegde, geldt met recht als “documentalist van de eenheid.”

• KuK
  • 29.09.2019