Stadtmuseum Düren Betrogene Hoffnungen

Bedrieglijke hoop. Düren tussen herbegin en wereldwijde crisis 1919-1929

Met deze tentoonstelling wijdt zich het Stadtmuseum Düren geheel aan de tijd tussen de beide wereldoorlogen. Een tijd van ingrijpende en veelomvattende veranderingen op alle gebieden van het leven. Niet alleen richt de tentoonstelling zich op de politieke aspecten van de Frans-Belgische bezetting van het Rijnland, het separatisme en het bevrijdingsfeest in 1929, maar ook op het dagelijks leven, de vrijetijdsbesteding, culturele veranderingen, het consumentengedrag, alsmede de armoede, die voor veel mensen in Düren een harde werkelijkheid was.

Het stadsbeeld ondergaat in die tijd grote veranderingen. Zo zijn grote delen van de groene gordel, die deels tot op heden bewaard zijn gebleven, in de jaren twintig van de vorige eeuw aangelegd. Op tal van andere plaatsen in de stad worden innovatieve projecten in gang gezet – zo was de driezijdige vakwerkbrug in Düren de eerste in zijn soort ter wereld.

Aan de hand van aansprekende tentoonstellingsobjecten besteedt de expositie natuurlijk ook aandacht aan de economische ontwikkelingen, zoals de wereldwijde economische crisis, het noodgeld en de hyperinflatie. Wat betekende dit voor de bedrijven in Düren? Welke innovaties vonden er in de productie plaats, bijvoorbeeld bij Anker Carpet?

• Stadtmuseum Düren
  • 04.10.2020