LVR Kommern Bartning

Bartning. Bartning. Bartning. Architect van het modernisme

De tentoonstelling laat het werk van Otto Bartning (1883-1959) zien, een van de grondleggers van het Bauhaus-idee en een hoofdrolspeler in de moderne kerkbouw. De tentoonstelling richt zich op de bijdrage van Bartning aan de ontwikkeling van de seriebouw. Het noodkerkenprogramma, dat hij vanaf 1945 ontwikkelt, is ook nu nog uniek. Aan het begin van de 20e eeuw is de modernisering van de architectuur en de bouwproductie voor hervormingsgezinde architecten een belangrijk thema. De industriële productiemethode van de Amerikaanse automobielindustrie dient hen daarbij als voorbeeld. Architecten beginnen werkverdeling en serieproductie toe te passen op het bouwproces in Europa. Woonruimte wordt met industriële productiemethoden gebouwd. Otto Bartning speelt bij deze ontwikkeling een grote rol. Hij past de industriële productie in de kerkbouw toe en is toonaangevend bij de ontwikkeling van nieuwbouwwijken en sociale woningbouw. Ondanks het streven naar functionaliteit en kostenbesparing, geeft hij steeds ook ruimte aan menselijke en spirituele aspecten.

22.04.2020 - 31.12.2021
Permanente exposities