Key_Visual_Jimmy_Robert

Apropos Papier: Jimmy Robert – Plié

Opening:

Zondag, 08 maart 2020, 12 uur ‘s middags in het bijzijn van de kunstenaar.

13.00 uur Optreden “Songs to dance to”, Ina Hagenau, Jazz- en Popzangeres, Düren

Met gevonden en eigen foto’s, teksten, videosequenties, sculpturale settings en installaties en performances creëert de kunstenaar Jimmy Robert (*1975, woont en werkt in Berlijn) mentale en fysieke referentieruimtes voor het omgaan met vragen over culturele en sociale identiteit. Hij gebruikt vaak basismaterialen zoals stof, hout of papier, die hij met de hand bewerkt en die hij collages, lagen, vouwen en perforaties maakt. Door de specifieke eigenschappen van het materiaal te benadrukken, geeft hij deze elementen een essentiële betekenis; ze worden partners in het performatieve proces en maken het onderscheid tussen object en lichaam, beeld en ruimte overbodig. Daarbij worden sociaal gedefinieerde en cultureel en fysiek effectieve grenzen, die aan herkomst, geslacht of klasse kunnen worden toegekend, gethematiseerd en tastbaar gemaakt, en wordt hun claim tegelijkertijd in twijfel getrokken en herkenbaar als een constructie.

Jimmy Robert komt uit Guadeloupe (F), is opgegroeid in Parijs, is opgeleid in Londen en heeft op verschillende plaatsen in Europa gewoond en gewerkt. Hij kent de effectiviteit van sociale referentiesystemen, die altijd ook instrumenten zijn van onderscheid en afbakening, van hiërarchieën en dominantie, en ziet hun culturele activering vanuit verschillende perspectieven.

Voor het tentoonstellingsformaat “Apropos Paper:”, dat de relevantie van papier als materiaal voor de hedendaagse kunst onderzoekt, maakt Jimmy Robert een ruimtegebonden installatie in het Leopold-Hoesch-Museum. Het is gebaseerd op teksten die door de kunstenaar zelf zijn geschreven en aangepast, en die verband houden met performances die in het verleden en elders al hebben plaatsgevonden. Hun karakter is associatief en hun inhoud kan gelezen worden als reflecties op lichaam, gebaar, rol, plaats en functie. De teksten zijn in de tentoonstelling aanwezig als sculpturale elementen in verschillende mate. Ze vormen monumentale of kleinschalige muurschriftpartijen, verschijnen als gedrukte werken op grote papierbanen of zijn als negatieve vormen gegraveerd op hun dragermateriaal. Het geheel van deze teksten, die essentieel zijn voor het artistieke denken van Jimmy Robert, verschijnt in de vorm van een kunstenaarsboek dat ze relateert aan foto’s van gebeurtenissen uit het verleden en is ook een expositie in de tentoonstelling. De geschreven taal komt overeen met nieuwe, sculpturaal voorbereide foto’s van de kunstenaar als danser. De dansposities die Jimmy Robert inneemt zijn representatief voor het thema van de relatie tussen lichaam en ruimte. Tegelijkertijd geeft de manier waarop met deze grootformaat prints wordt omgegaan ze een objectachtig karakter.

• Leopold-Hoesch-Museum
  • 09.07.2020