Peill_Ausstellungen_Plakat_2021

Alice Creischer, Kasia Fudakowski, Pakui Hardware – prijswinnaar en stipendiaten van de Günther-Peill-Stiftung 2018 - 2020/21

Het Leopold-Hoesch-Museum toont exposities van de Günther-Peill-Stiftung met prijswinnaar Alice Creischer en de stipendiaten Kasia Fudakowski en Pakui Hardware.

In 2018 werden de kunstenares Kasia Fudakowski en het kunstenaarsduo Pakui Hardware door de Günther-Peill-Stiftung uit een aantal veelbelovende gegadigden uitverkoren voor een tweejarig stipendium van in totaal € 18.000. De met een geldbedrag van € 20.000 verbonden kunstprijs van de Günther-Peill-Stiftung ging naar de kunstenares Alice Creischer.

Het werk van Alice Creischers (geb. 1960 in Gerolstein) wordt vooral gekenmerkt door haar kritische benadering van heden en verleden van het kapitalisme, de invloed daarvan op sociale en ecologische leefomstandigheden en de daarmee gepaard gaande sociologische en esthetische debatten.

Dwars door de tentoonstellingsruimte is er een veelvormige Spaanse wand opgesteld. Dat is het doorlopende sculpturale project “Continuouslessness” van Kasia Fudakowskis (geb. 1985 in Londen) waarin zij in een parade van contrasterende materialen, vormen en kleuren uiteenlopende elementen bijeenbrengt.

Hoe verandert de relatie tussen lichaam en techniek wanneer assistentiesystemen gesprekspartners worden of “virtuele zorg” de plaats van het menselijk contact inneemt? Vraagstukken als deze vormen de basis voor het werk van Pakui Hardware (Ugnius Gelguda en Neringa Cerniauskaite, geb. 1977, resp. 1984 in Litauen). Daarin staat het lichaam als veranderlijk en optimaliseerbaar snij- en raakvlak met tal van invloeden centraal.

• Leopold-Hoesch-Museum
  • 21.06.2021