LHM_Fuchs

Albrecht Fuchs. Album – Portraits 1989-2021

De expositie “Album – Portraits 1989 – 2021” is een omvangrijke overzichtstentoonstelling van het werk van de Keulse kunstenaar Albrecht Fuchs. In zijn conceptionele werk heeft hij zich aan het fotografische portret gewijd. Als sinds het einde van de 80’er jaren documenteert hij de hedendaagse kunstscene, waarbij hij collega-kunstenaars in hun persoonlijke omgeving afbeeldt. De geportretteerden zelf behoren tot uiteenlopende generaties van kunstenaars. Enkele van hen werden door de jaren heen meermaals gefotografeerd. Behalve kunstenaars fotografeerde Albrecht Fuchs ook enkele galeristen, collectioneurparen, museummedewerkers, filmmakers en politici. Gekenmerkt door intensiteit en concentratie zetten deze fotografische portretten een pregnant beeld van de desbetreffende persoonlijkheid neer. Tegelijkertijd bewaren ze voldoende afstand om ruimte voor de individualiteit van de geportretteerde te laten. In dit retrospectief van meer dan dertig jaar fotografisch werk, waartoe ook boekprojecten en redactioneel werk behoren, ontvouwt zich een panorama van de West-Duitse hedendaagse kunstwereld, die zich van Keulen uit ontwikkelde om uiteindelijk in Berlijn haar nieuwe middelpunt te vinden. Niet alleen komen in zijn werk de nauwe banden en de artistieke uitwisseling van het Rijnland met de Amerikaanse west- en oostkust tot uitdrukking, maar ook het internationale karakter van kunststeden als Keulen en Berlijn, dat tot op de dag van vandaag bepalend is voor het zelfbesef en de waarneming van buitenaf.

26.09.2021 - 09.01.2022

• Leopold-Hoesch-Museum